The Calthorpe Centre, London
A purpose built community building at Kings Cross

The Calthorpe Project is a purpose built day centre and meeting venue situated in its own gardens near King’s Cross station in London. The building incorporates an under-fives nursery, meeting room, office, kitchen and large verandahs leading into the landscaped garden area, and was designed in close consultation with the local community, who also helped design and construct the little play building which now adorns the nursery playground.

The Project is used by many local people, providing a meeting venue for groups and individuals, a day centre for children, café facilities, toy library, a training venue for horticulture, building maintenance and special needs courses, sports facilities, a drop-in centre for parents and children and a venue for community festivals and fairs.

A local contractor, specialists in site carpentry work, constructed the 260 square metre building in 20 weeks. It boasts high levels of insulation, a wildflower roof, and a tall entrance hall with wonderful clerestory daylighting. Completed in 1992, the Calthorpe Centre is an essential asset for the local community, and sits comfortably within the beautiful community gardens in the heart of the inner city.

The project was awarded the Gulbenkian Community Building Award by Prince Charles in 1992

Construction: O'Shea Construction Ltd
Developer: London Wildlife Trust
Architect: Architype

back 00 home